Innovatieve tool in woonzorgcentra

De Luikse Intercommunale de Soins Spécialisés Liégeois (ISoSL) ontwikkelde Géronte, een innovatieve tool die geïnspireerd is op een Frans model. Voor iedere bewoner wordt een geïndividualiseerd project uitgewerkt. Een team van twee verwijzende zorgverstrekkers analyseert de noden van de bewoner en zijn verwachtingen. Op basis daarvan stellen ze bepaalde maatregelen voor.

Sterke punten van de tool? Hij versterkt de band van de bewoner met de buitenwereld, zijn omgeving en de wijk, waardoor zijn levenskwaliteit erop vooruitgaat. Bovendien heeft iedere bejaarde wel een project waarop concrete antwoorden geboden kunnen worden. Géronte brengt dus in woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen alle beroepen ten dienste van bejaarden samen. Het is de bedoeling om de tool voor iedere bewoner twee keer per jaar te evalueren.

Het Luikse RVT Les Tournesols treedt op als proefproject voor Géronte. De sector van de rust- en verzorgingstehuizen van ISoSL wil de tool in 2017 in 9 andere tehuizen toepassen.