Intelligent distributiecentrum voor pakjes

Charleroi wil het wegverkeer in zijn stadscentrum verminderen. Dat leidde in maart 2016 tot het eerste intelligente stedelijk distributiecentrum (CDU) van Wallonië. CityDepot, gespecialiseerd in die materie, beheert de site.

De stad stelde een strikt mobiliteitsplan voor vrachtwagens op. Zij mogen het centrum van Charleroi niet meer in. Het CDU kreeg aan de ingang van de stad een magazijn van 2.000 m², vlak bij de ring en het openbaar vervoer. Zo biedt het een intelligente oplossing voor leveringen. Vrachtwagens rijden naar het distributiecentrum waar ze hun goederen lossen in een bufferzone, waar ook kan worden gestockeerd. De pakjes worden met elektrische bestelwagens of fietsen geleverd bij de handelszaken in het stadscentrum. Sinds de opening van het magazijn passeerden 300 zware vrachtwagens langs het CDU.

In de toekomst wil het CDU ook innovatief zijn voor de ‘first mile’. Dankzij een intelligent en interactief beheer van de aanvragen, keren bestelwagens dan niet meer leeg naar het magazijn terug. Zij kunnen dan bijvoorbeeld ingezet worden om afval te vervoeren.