We kleven sensoren op voorwerpen die senioren frequent gebruiken, zoals een koffiekan, de tvafstandsbediening of de koelkastdeur

Laurence Claeys
projectbegeleider DIoTTO / Çava

Internet of Things helpt senioren langer zelfstandig te wonen

Alledaagse voorwerpen met elkaar laten communiceren via sensoren, dat is het Internet of Things (IoT) in een notendop. DIoTTO, een project van het innovatieplatform Zorg Proeftuinen, gebruikt de technologie om ouderen langer zelfstandig te laten wonen.

“We kleven sensoren op voorwerpen die senioren frequent gebruiken, zoals een koffiekan, de tv-afstandsbediening of de koelkastdeur. De sensoren meten de bewegingen van die objecten en sturen die data online door naar de app ‘Çava’”, legt projectbegeleider Laurence Claeys uit.

“Zo kunnen familieleden of zorgverleners via hun smartphone controleren of de senior nog op een ‘normale’ manier actief is. Zodra het normale dagpatroon wijzigt of stilvalt, volgt er via de smartphone een bericht of alarm.”

Geen wifi of 4G nodig

Çava monitort niet alleen het dagelijkse leven, senioren kunnen het ook gebruiken om te communiceren met familie of vrienden. “Die kunnen berichtjes of foto’s sturen naar een ‘interactief fotokader’ dat verbonden is met de app. De senioren krijgen de boodschappen te zien zonder dat ze daarvoor ook maar op één knop hoeven te drukken”, legt Laurence Claeys uit. “Ze kunnen ook een berichtje terugsturen, door te typen of door spraak om te zetten in tekst.”

De seniorenwoning hoeft niet eens uitgerust te zijn met wifi, 4G of een kabelverbinding om de IoT-toepassing te gebruiken. “Onze sensoren werken met het draadloze Low Power-netwerk SIGFOX dat sinds vorig jaar in Europa en in België uitgerold wordt. Dit type internetverbinding is zeer geschikt om kleine datapakketjes te transporteren, specifiek voor het IoT. In combinatie met het extreem lage stroomverbruik van de door ons ontwikkelde bewegingssensoren, zorgt dat ervoor dat de batterijen van onze sensoren gemiddeld 5 jaar functioneren”, aldus Laurence Claeys.

Op zoek naar een businessmodel

Momenteel is DIoTTO nog op zoek naar een passend businessmodel om het systeem in de zorgsector te introduceren, zegt de projectbegeleider. “We hebben Çava succesvol uitgetest bij 30 ouderen en gezinnen. Zodra we de juiste prijszetting en de distributiekanalen bepaald hebben en het SIGFOX-netwerk is uitgerold in alle Europese landen, brengen we het systeem op de markt. We mikken daarbij op een Europese release.”

Eén stad, drie bedrijven

DIoTTO is een project van de technologiebedrijven Sensolus, Waylay en het designbureau Studio Dott, in samenwerking met de Stad Aalst. Het kadert binnen de Zorg Proeftuin AIPA (Aging in Place Aalst), een onderdeel van de Zorg Proeftuinen Vlaanderen. Dat is een innovatieplatform met momenteel meer dan 20 weten schappe lijke projecten rond ouderen zorg. Onderzoekscentrum en technologie bedrijf imec staat in voor de organisatie van dit ‘living lab’. Het werkt daarvoor samen met meer dan 110 organisaties, ondernemers, zorgactoren, wetenschappers en beleidsmakers. De ontwikkelde zorg producten, -diensten en -concepten worden bijgestuurd dankzij de feedback van ruim 4.000 ouderen.