Alle 233 ingediende projecten tonen aan dat de toekomst vandaag al bezig is

Pedro Facon
jurylid en directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid

Jury Smart Belgium Awards roept kandidaten op om hun innovaties nog meer te tonen

De juryleden van de Smart Belgium Awards waren ook dit jaar erg te spreken over de vele slimme projecten die de 233 deelnemers indienden. “België is altijd al een creatief land geweest. Deze Awards stimuleren organisaties om hun successen uit de schaduw te halen”, zegt Thierry Geerts, jurylid en CEO Google Belgium.

“Alle 233 ingediende projecten tonen aan dat de toekomst vandaag al bezig is”, zegt Pedro Facon, jurylid en directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid. “En dat is nodig. De wereld rondom ons verandert zo snel dat we alles in vraag moeten durven stellen. Wat vandaag een prima oplossing is, is dat morgen misschien niet meer. Smart Belgium helpt organisaties om uitdagingen anders aan te pakken. Zo bouwt iedereen mee aan de samenleving van morgen.”

Er gebeuren zoveel fantastische dingen in België waar we geen weet van hebben. Al die succesvolle initiatieven verdienen het om in de verf gezet te worden
Thierry Geerts, CEO Google Belgium

Thierry Geerts is het daar volmondig mee eens. “Er gebeuren zoveel fantastische dingen in België waar we geen weet van hebben. Al die succesvolle initiatieven verdienen het om in de verf gezet te worden. Creatief zijn we genoeg. We missen echter soms nog de fierheid en de ambitie om met onze innovaties de wereld te willen veroveren. Ik ben heel blij dat deze Awards organisaties stimuleren om hun successen uit de schaduw te halen.”

De wil om te veranderen

De juryleden, met vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen, de zorg- en technologiesector, beoordeelden de voorbije weken alle 233 inzendingen. Ze hielden onder andere rekening met het innovatieve karakter en de reproduceerbaarheid van een project.

Overheden durven nog wel eens in silo’s te werken. Ik ben blij om te zien dat de wil om dat te veranderen en over de eigen muren te kijken aan de basis liggen van de meest inspirerende projecten
Corinne François, jurylid en directrice van Brulocalis

Alle 233 ingediende projecten dragen op hun manier één voor één bij aan een slimmer België. Het selecteren van 50 genomineerden was dus geen sinecure. Dat beseft ook Corinne François, jurylid en directrice van Brulocalis (de Vereniging Stad en Gemeenten van Brussel). “Sommige projecten waren het resultaat van vele jaren hard werk, anderen bevonden zich nog in de conceptuele fase, maar waren daarom niet minder interessant. Wat mij sterk is bijgebleven van de projecten van steden en gemeenten is de samenwerking tussen verschillende administratieve diensten. Overheden durven nog wel eens in silo’s te werken. Ik ben blij om te zien dat de wil om dat te veranderen en over de eigen muren te kijken aan de basis liggen van de meest inspirerende projecten.”

6 Belfius Smart Belgium Awards

De Smart Belgium Awards tellen net als vorig jaar 5 categorieën. Er is een Smart City Award voor steden en gemeenten met minder dan 30.000 inwoners en één voor steden en gemeenten die meer dan 30.000 inwoners tellen. Er zijn ook 2 Smart Company Awards te winnen: één voor bedrijven met minder dan 10 miljoen euro omzet en één voor grotere bedrijven. Onderwijs- en zorginstellingen vormen de vijfde categorie. Zij maken kans op de Smart Care Award.

En ook het brede publiek kan stemmen voor zijn favoriete project. Op 21 maart, de dag van het Smart Belgium Event, wordt er ook een Publieksprijs uitgereikt. De stemming daarvoor start enkele weken voor het event via de website belfius.be/smartbelgium.

Ontdek de 50 genomineerden >