Kanker zal er altijd zijn. Toch durven we te dromen van een wereld waarin niemand sterft aan de ziekte

Didier Vander Steichel
directeur-generaal van de Stichting tegen Kanker

Kankeronderzoek loont

Met 67.000 nieuwe diagnoses per jaar is de impact van kanker op de maatschappij enorm. De Stichting tegen Kanker besteedt een aanzienlijk deel van haar giften aan wetenschappelijk onderzoek. Zulke innovatieve projecten dragen bij tot een almaar betere gezondheid.

Elk jaar krijgen bijna 20 miljoen patiënten wereldwijd de diagnose kanker. De helft overlijdt aan de ziekte. 1 op de 5 sterfgevallen valt in Europa, ook al maken de Europeanen maar 9% uit van de wereldbevolking. België telt jaarlijks 67.000 nieuwe kankergevallen. “Vóór de leeftijd van 75 krijgt 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen in ons land met de ziekte te maken”, weet Didier Vander Steichel, arts en directeur-generaal van de Stichting tegen Kanker. “Tijdens zijn volledige levensloop wordt zelfs 1 op de 2 Belgen ermee geconfronteerd.”

Goed op weg

“De frequentie is hoog, en we verwachten dat de cijfers in de toekomst alleen maar toenemen. Dat heeft te maken met 3 essentiële factoren: het aantal Belgen stijgt, de bevolking vergrijst en onze levensgewoonten blijven verre van ideaal. We moeten realistisch zijn, kanker zal er altijd zijn. Toch durven we te dromen van een wereld waarin niemand sterft aan de ziekte. Dat betekent een complete genezing of minstens een stabilisering die een normaal leven mogelijk maakt. Al hebben we nog een lange weg te gaan, ik durf gerust te stellen dat we goed op weg zijn.”

Elke dag zorgen nieuwe ontwikkelingen ervoor dat die hoop stukje bij beetje werkelijkheid wordt. Wereldwijd testen wetenschappers ruim 830 nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Tegelijk kondigt allerlei veelbelovende technologie radicale veranderingen aan in de behandeling van de ziekte. “Een mooi voorbeeld is immuuntherapie”, illustreert Vander Steichel. “Die mobiliseert het afweersysteem van de patiënt om de kankercellen te bestrijden. Het is een belangrijke stap in het kankeronderzoek die we al toepassen in verschillende behandelingen.”

Het begrip van de kankermechanismen is essentieel om vooruitgang te boeken in de strijd ertegen
Didier Vander Steichel, directeur-generaal van de Stichting tegen Kanker

Wetenschappelijk onderzoek

Al sinds 1924 is de Stichting tegen Kanker actief in ons land. De organisatie speelt een grote rol in 3 domeinen: opsporing en preventie, de begeleiding van patiënten en hun familie, en onderzoek en wetenschap. “We promoten bijvoorbeeld lichaamsbeweging. Daarmee kan je kanker voorkomen en ze werkt positief tijdens de behandeling. We zetten ook in op de levenskwaliteit van de patiënten tijdens en na de ziekte. Bovendien besteden we meer dan de helft van onze giften aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Vaak zijn zij de voorloper van nieuwe commerciële behandelingen of helpen ze de bestaande behandelingen te verbeteren.”

“De bedoeling van zulk fundamenteel onderzoek is de kankermechanismen in al hun complexiteit beter te begrijpen. We hebben al veel vooruitgang geboekt, maar er is nog werk aan de winkel. Hoe beter we erin slagen de mechanismen te begrijpen, hoe groter het besef dat ze zeer ingewikkeld zijn. Het is bijvoorbeeld nog een vraagteken waarom immuuntherapie heel doeltreffend is tegen bepaalde kankertypes en niet tegen andere vormen van de ziekte. Dit inzicht zou een grote doorbraak betekenen.”

Belfius draagt zijn steentje bij

Iedereen kent wel iemand met kanker in zijn onmiddellijke omgeving. De maatschappelijke impact van de ziekte is enorm. Ook Belfius ziet het als zijn taak voortdurend mee op zoek te gaan naar innovatie die bijdraagt tot het welzijn van de samenleving. Via het Smart Belgium-ecosysteem zoekt de bank-verzekeraar mee naar breed inzetbare oplossingen in de gezondheidssector. De bank reikt zelfs een afzonderlijke Smart Care Award uit aan bedrijven die specifiek focussen op een betere zorgverlening.

Samen met vermogensbeheerder Candriam lanceerde Belfius bovendien een fonds dat belegt in innovatieve bedrijven die rechtstreeks betrokken zijn bij de strijd tegen kanker. De focus reikt verder dan louter medicijnen. Elke onderneming die een zinvolle bijdrage levert in bijvoorbeeld diagnose, onderzoek, therapie, nanotechnologie of robotchirurgie komt in aanmerking. Een percentage van de beheersvergoeding die ontvangen wordt voor het beheer en de distributie van het fonds vloeit naar de Stichting tegen Kanker. Op die manier kunnen beleggers mee de ontwikkeling van veelbelovende behandelingen en revolutionaire technologie steunen.

 

 

Meer weten over beleggen in de gezondheid van morgen? Klik hier