‘Kleine huisjes in een huis’ voor mensen met dementie

In mei 2016 opende woonzorgcentrum Tillens, gespecialiseerd in de zorg voor senioren met dementie, zijn deuren in Brussel. In vijf leefgroepen worden elk 11 tot 17 bewoners opgevangen. Armonea, de grootste aanbieder van seniorenzorg in België, bracht al zijn knowhow over dementie in dit huis samen. Het zorgde voor een aanpassing van omgeving en verlichting, inrichting van de ruimtes, meubilair, kleuren, levensritme, therapeutische tools, fingerfood. Ook de medewerkers staan volledig achter het leefproject. De filosofie van de residentie? Kleine huisjes in het huis, ofwel binnen een grote schaal toch voor een aanpak op kleine schaal zorgen.

Tillens brengt een aantal innovaties samen. Het zorgcentrum gebruikt bijvoorbeeld de Tovertafel, een systeem van interactieve spellen die op een tafel geprojecteerd worden en reageren op bewegingen van handen. Daarnaast is er ook de CRDL (Cradle), een therapeutische tool die fysiek contact vertaalt in geluiden, waardoor senioren met dementie sociale interactie met hun omgeving kunnen hebben.

In de nabije toekomst komt er ook een eenheid specifiek gericht op palliatieve zorg. Daar krijgen bewoners psychologische, spirituele, psychische en zintuiglijke begeleiding, om hun levenseinde het grootste comfort te kunnen doorbrengen.