Lichtplan maakt stad ’s nachts mooier

Hoei werkte een lichtplan uit dat de stad er ’s nachts mooier laat uitzien. De belangrijkste doelstellingen: het architecturaal en stedenbouwkundig patrimonium van de stad opwaarderen en nieuwe algemene normen rond openbare verlichting opstellen.

In september vierde het stadhuis zijn 250ste verjaardag. Sindsdien kunnen inwoners van Hoei elke avond het prachtig verlichte monumentale gebouw en de aanpalende gebouwen bewonderen. Dat kan ook bij de gebouwen van een aantal oude ambachten, zoals leerlooiers, molenaars, bakkers, enzovoort, die vroeger in Hoei aanwezig waren.

Het lichtplan past ook in een plan rond fiscale optimalisatie en respect voor het milieu. De verlichting van het stadhuis werd vervangen door een zuiniger systeem van ledlampen. Die geven een gezelliger licht en verbruiken minder. Op die manier wordt ook zuiniger omgesprongen met gemeenschapsgeld.

Om lichtvervuiling tegen te gaan, wordt rechtstreeks naar de lucht gerichte verlichting verboden. De autoriteiten willen ook een ‘gedimde’ openbare verlichting invoeren. Dat project veronderstelt een intelligent en selectief gebruik van licht, de keuze voor minder verlichting op bepaalde plaatsen en beperking van de lichtvervuiling.