Meer slimme vuilnisbakken in Brussel

Voor Winterpret 2015 werden in het centrum van Brussel 18 slimme vuilnisbakken geplaatst. Dat voor België unieke experiment werd zo positief onthaald dat de stad 30 extra exemplaren aankocht. Tegen 2018 worden er nog meer verwacht. Het project werd gelanceerd door de dienst Openbare Netheid en opgenomen in het Smart City-programma.

Dankzij een systeem van afvalcompressie heeft de vuilnisbak een capaciteit van 600 liter, in plaats van de gebruikelijke 80 liter. Via een ingebouwde simkaart en een melder voor het vulniveau, wordt de dienst Openbare Netheid gewaarschuwd zodra de vuilnisbakken leeggemaakt moeten worden.

Het systeem wordt beheerd via een webplatform. Het inventariseert de vuilnisbakken op een interactieve kaart, en meldt technische problemen. Op termijn wordt het zelfs mogelijk om de vuilnisbakken op afstand te openen en te sluiten.

Die technologische oplossing is een troef voor het afvalbeheer en de openbare netheid in de hoofdstad, en maakt het werk van de onderhoudsdiensten makkelijker. Dankzij die tool kunnen zij hun taken moderniseren en diversifiëren.