Nanogrid, alternatief voor nucleaire energie

Wat als u uw elektriciteit rechtstreeks kon kopen bij uw buurman die zonnepanelen bezit, zonder langs uw leverancier te passeren? Dat is perfect mogelijk door de combinatie van twee technologieën: de energiecloud voor de uitwisseling van energie en blockchaintechnologie om de transacties te registreren en goed te keuren.

Aldus de filosofie achter het ENERGRID-project, dat energie decentraliseert. Met een nanogridsysteem vindt de uitwisseling van energie ‘peer to peer’ of rechtstreeks plaats. Het wordt gemakkelijker om productie- en opslaggegevens van energie te beheren, alsook de flow tussen die elementen. Dit modulair systeem past in industriële gebouwen, in huizen en in de dienstensector. Gebouwen met nanogrid zijn minder afhankelijk van het klassieke energienetwerk en kunnen zelfs zelfvoorzienend worden.

De benadering van de ULG (Universiteit van Luik) en Hénallux (de Hogeschool van Namen, Luik en Luxemburg) wordt internationaal bestudeerd. Het project stelt Wallonië in staat zijn afhankelijkheid van energie te verminderen en beperkt de risico’s op onderbrekingen van de bevoorradingen bij een eventuele stroomafsluiting. Het project startte in 2016 voor drie jaar.