Smart Award Nominee

Niefhout: van vergane glorie naar duurzame stadswijk

Het stadsbestuur van Turnhout tovert de oude industriële site Niefhout om tot een moderne en duurzame place to be voor gezinnen, ondernemingen en zorgwoningen. Een duurzaam warmtenet creëert de energie in de nieuwe woon- en werkwijk.

“Tegen 2030 heeft Turnhout 4.000 nieuwe woningen nodig”, kadert Marc Machielsen, coördinator milieu Turnhout. “De nieuwe site biedt plaats aan 600 wooneenheden, pal in het centrum van de stad. Met dit project, dat SLIM Turnhout heet, zetten we ook ons engagement rond klimaatbescherming kracht bij. Dankzij de aanleg van een warmtenet moet de nieuwe wijk klimaatneutraal worden.”

Het warmtenet levert verwarming en sanitair water aan woningen en bedrijven in de buurt via een netwerk van ondergrondse leidingen. “Een buizennetwerk van in totaal 1,8 kilometer”, rekent de coördinator milieu. “Een biogas- en aardgascentrale zullen de nodige warmte opwekken. De CO2-uitstoot van die warmtebronnen is fors minder. Resultaat? Propere lucht voor Turnhout.”

Duurzame energiebron

Op termijn zullen duurzame energiebronnen zoals geothermie (het winnen van aardwarmte uit warmtebronnen) het warmtenet voeden. “Alle voorzieningen zijn daar nu al voor aanwezig”, bevestigt Marc Machielsen. Volgens haalbaarheidsstudies is Turnhout uiterst geschikt voor diepe geothermie. De gebouwen in de stad staan dicht bij elkaar, wat het netwerk compact en economisch interessant maakt.

Het stadsbestuur stimuleert duurzaamheid en innovatie. Het warmtenet brengt de bal aan het rollen
Marc Machielsen, coördinator milieu Turnhout

“We bekijken nu al hoe het ‘moedernet’ eruit zou moeten zien, zodat bestaande en toekomstige projecten – bijvoorbeeld een ziekenhuis of een bedrijventerrein – er vlot op kunnen aansluiten”, aldus de coördinator milieu.

Service inbegrepen

Een warmtenet als centrale energiebron is ook erg handig. Sputtert de verwarming? Onnodig om de loodgieter te bellen: binnen de 24 uur lossen warmtenettechnici het probleem op. “Onderhoud, vervanging en service zijn inbegrepen voor de gebruikers”, verduidelijkt Marc Machielsen. “Voor de installatie zelf stelden we als voorwaarde dat de kosten voor de bouwheer, klant of ontwikkelaar niet hoger mochten zijn dan de klassieke oplossing.”

Het warmtenet in Niefhout is een proefproject. “Het stadsbestuur stimuleert zo duurzaamheid en innovatie”, meent Marc Machielsen. “Onze investering in het warmtenet brengt de bal aan het rollen. Bedrijven en ontwikkelaars kunnen mee aansluiten. De wijk ligt centraal, ideaal om de warmtenetten over de hele stadsregio uit te spreiden. De plek heeft bovendien een hoge symbolische waarde: op de oude, vervuilende industriesite herrijst nu een moderne, duurzame wijk.”