Het doel is niet om de bedrijfswagen te vervangen, maar om alternatieven aan te bieden om zo efficiënt mogelijk van punt A naar punt B te reizen

Thierry Goset
mobiliteitsmanager bij Belfius Auto Lease

Olympus garandeert mobiliteit van elke werknemer

Met de Olympus-app kunnen werknemers op elk moment het vervoersmiddel gebruiken waarmee ze het snelst op hun bestemming geraken. De app, een ontwikkeling van Belfius Auto Lease en Olympus Mobility, wordt momenteel getest door het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

In een ideale wereld kiest een werknemer het vervoersmiddel dat hem best past. In de realiteit is dat niet vanzelfsprekend. Wie een deelfiets huurt of de trein, tram of bus neemt, moet dat meestal zelf betalen. Daarna volgt de administratie om die onkosten vergoed te krijgen.

De Olympus-app, beschikbaar voor Android en iOS, lost dit euvel op, voor zowel werknemer als werkgever. Thierry Goset, mobiliteitsmanager bij Belfius Auto Lease legt uit: “Via het Olympus-platform beschikt de werknemer over een mobiliteitsbudget. De werkgever bepaalt op voorhand het te besteden budget. Hiermee kan een werknemer dan tickets kopen voor trein, tram, bus of metro, zien waar de dichtstbijzijnde Cambio-auto of Blue-bike zich bevindt en parkeertijd in de B-Parkings van stations betalen. Werkgever en werknemer volgen het budget via de app op.”

Snelste route

Ook betalen gebeurt via de app, aan de hand van een virtueel ticket of een QR-code. Alleen in Brussel en Wallonië moeten werknemers nog een ‘echt’ ticket kopen voor bus, tram en metro. “Digitaal betalen levert minder papierwerk op. De werknemer hoeft geen bonnetjes meer bij te houden. De werkgever krijgt op het eind van de maand een factuur met een duidelijk overzicht van het gespendeerde budget”, legt Thierry Goset uit.

We krijgen maandelijks één overzichtelijke factuur te verwerken in plaats van een stapel tickets en bonnetjes
Benoît Weynand, financieel verantwoordelijke bij het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap

Hij benadrukt dat het doel van de Olympus-app niet is om de bedrijfswagen te vervangen. “We willen werknemers vooral alternatieven aanreiken om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te reizen. Is er file op de snelweg? Parkeer je wagen dan op een B-Parking en vervolg je traject met de trein. De app is er overigens voor elke werknemer, ook voor wie geen bedrijfswagen heeft.”

Eenvoudig en flexibel

Sinds 6 maanden test een tiental werknemers van de Duitstalige Gemeenschap de app. “Het grootste voordeel is de administratieve eenvoud ervan. Onze werknemers kopen tickets bij verschillende vervoersmaatschappijen; wij krijgen maandelijks één overzichtelijke factuur te verwerken in plaats van een stapel bonnetjes”, zegt Benoît Weynand, financieel verantwoordelijke bij het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

Om de app efficiënt te testen, werden vooral werknemers geselecteerd die regelmatig van verschillende vervoersmiddelen gebruikmaken. Via de app hebben ze toegang tot Railease, de oplossing van de NMBS om de bedrijfswagen te combineren met de trein. “Dat is erg handig voor de collega’s die regelmatig naar Brussel pendelen. Voor 13,40 euro kunnen ze een hele dag met de trein reizen”, legt Benoît Weynand uit.

Na een halfjaar testen is hij alvast erg enthousiast over de Olympus-app. “Flexibel, eenvoudig en we winnen er tijd mee. Ik ben vastbesloten om meer werknemers de app te laten gebruiken.”

Meer info over Olympus Mobility voor uw organisatie?