Passiefschool combineert ecologie, architectuur en pedagogie

De gemeente Knokke-Heist voegde twee vestigingen van dezelfde scholengroep samen in een gloednieuw gebouw. Het nieuwe schoolgebouw De Pluim, voor 300 leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs, werd op 1 september 2016 in gebruik genomen.

Opvallend is de synergie tussen ecologische, architecturale en pedagogische principes. Het passiefgebouw – dat op een open terrein van 2 hectare staat – is zeer energiezuinig: een E-peil van slechts 40, een groendak en slimme ventilatie- en energie-installaties. Daarnaast maakt het gebouw optimaal gebruik van alle ruimte. Zo is de turnzaal extreem polyvalent, en biedt die tijdens en na de schooluren ruimte voor sport, theater, buurtvergaderingen en zelfs bloedgeefacties van het Rode Kruis.

De architectuur van De Pluim stimuleert bovendien klasoverschrijdend werken, met een open leercentrum en voldoende plaats buiten de klas. Ten slotte zorgt de school voor een innovatief onderwijsaanbod met de investering in smartboards.