Project 55, herenhuis wordt nulenergiewoning

Energieadviseur Homeco ging met Project 55 een grote uitdaging aan: de renovatie van een herenhuis volgens de huidige nulenergienormen. Gebruik van milieuvriendelijke materialen, duurzaam waterbeheer, zachte mobiliteit, comfort en welzijn van de bewoners … stonden centraal in dit het project. De woning ligt in het stadscentrum van Bergen en is opgenomen in de erfgoedinventaris. Het is de eerste renovatie in zijn soort in België.

Project 55 wil particulieren, architecten, aannemers en overheden tonen dat het perfect mogelijk is om gebouwen op een performante manier te renoveren. Homeco ontwikkelde daarvoor technisch en financieel haalbare oplossingen, die een voorbeeld zijn en bewijzen dat het project ook op veel grotere schaal realiseerbaar is.

De werken werden beëindigd in juni 2016 en het pand huisvest nu de kantoren van Homeco. Project 55 is ook een uitstekend visitekaartje voor de stad Bergen zelf. Die heeft de primeur voor België van de eerste renovatie tot een nulenergiewoning. En die primeur moet voor particulieren en professionals een inspiratiebron worden.