Renovatie bioscoop geeft wijk nieuwe dynamiek

De witte art-decogevel van bioscoop Caméo in het centrum van de Carmes-wijk is een bekend zicht in Namen. Het pand uit de jaren 30 werd in 2005 door de Grondregie van Namen aangekocht. In juli 2012 sloot de bioscoop de deuren in afwachting van een volledige renovatie. Die werd voltooid in maart 2016.

Het project werd volledig gefinancierd door de gemeente, en betekent een belangrijke stap in de heropleving van de Carmes-wijk, centraal gelegen bij het station en de universiteit. Het art-decopatrimonium werd dankzij de modernste technologie bewaard met een maximum aan comfort, veiligheid, hygiëne, bereikbaarheid, akoestiek en een minimum aan energiekosten. Het nieuwe Caméo beantwoordt zelfs aan de veeleisende K30-norm, onder meer dankzij de zonnepanelen die de CO2-uitstoot jaarlijks met 12 ton verminderen.

De foyer verdrievoudigde in oppervlakte, en is nu een mooie ontvangstruimte voor recepties van festivals of evenementen. De bioscoop zelf biedt plaats aan 738 bezoekers, met 13 plaatsen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Daarmee doet Namen zijn reputatie van cinemastad alle eer aan. Het project garandeert een perfecte cinema-ervaring in het hart van de stad. Caméo is bereikbaar voor een ruim publiek en draagt kwalitatieve, culturele en educatieve eisen hoog in het vaandel.