Rusthuis en kinderdagverblijf delen dezelfde site

Om de opvangnoden van bejaarden en kleine kinderen op te lossen bouwde het OCMW van Hannuit in het centrum van de stad op één site een nieuw rusthuis en een kinderdagverblijf. Residentie ‘Loriers’ opende haar deuren in 2015. Het rusthuis beschikt over 73 bedden waarvan 5 voor verblijven van korte duur. Het biedt ook plaats aan 10 gedesoriënteerde mensen, en 21 serviceflats met een terras en/of wintertuin. Het nieuwe kinderdagverblijf, waarvan de bouw begin dit jaar startte, biedt plaats aan 57 kinderen.

Door die twee samen te voegen worden banden gesmeed tussen generaties: onderhoud van een gemeenschappelijke moestuin, voorlezen, tuincursussen, enzovoort.

Maar de projecten zijn op meerdere vlakken innovatief. De residentie ‘Loriers’ bijvoorbeeld is een laagenergetische constructie die passiefbouw benadert, met driedubbele beglazing en verwarming op stadsgas. Binnen heerst een constante temperatuur van minstens 22 °C. De ramen zijn hebben zonneschermen voor warme zomerdagen. En via overdekte verbindingsgangen kunnen bewoners van het ene gebouw naar het andere zonder buiten te moeten.