We gaan overheden en andere organisaties helpen met het scherpstellen van hun ‘smart ambities’

Samen naar een slimme toekomst voor België

Het succes van de Belfius Smart Awards 2016 heeft duidelijk gemaakt dat Belgische bedrijven en start-ups vandaag de oplossingen in huis hebben om ons land slimmer te maken. Met de Smart Belgium Awards 2017 wil Belfius de bedenkers van slimme projecten blijven stimuleren om geen enkele opportuniteit te missen.

“Overheden, bedrijven, burgers, scholen, zorgcentra… Iedereen voelt zich betrokken bij de grote uitdagingen waar we voor staan. Zoveel is duidelijk na de eerste editie van onze Smart Awards”, zegt Dirk Gyselinck, Head of Public & Corporate Banking en lid van het directiecomité bij Belfius. “Met de Smart Belgium Awards 2017 willen we de bedenkers van slimme projecten de aandacht geven die ze verdienen en hen oproepen om vooral verder te gaan op de ingeslagen weg. Onze samenleving blijven stimuleren om het nog beter te doen.”

In welke domeinen is er volgens u nog veel potentieel voor slimme projecten?

“Die lijst is nog erg groot. Het zou toch geweldig zijn om duurzame alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen, om de vergrijzing aan te grijpen om ouderen en jongeren dichter bij elkaar te brengen, om de mobiliteitsknoop beetje bij beetje te ontwarren? De circulaire economie telt steeds meer inspirerende initiatieven. Ik ben er zeker van dat we nog veel verder kunnen gaan. Er zijn nog zoveel boeiende projecten te bedenken om onze samenleving duurzamer en leefbaarder te maken. Laat vandaag daar een nieuwe start voor zijn.”

Waarom is de samenwerking tussen de verschillende stakeholders zo belangrijk?

“Omdat dat de beste manier is om mekaar te inspireren en van mekaar te leren. De kloof tussen al die stakeholders is vandaag nog vaak te groot. We zijn met z’n allen nog te vaak op ons eiland bezig. Als we bedrijven, overheden, scholen, zorgcentra,… dichter bij elkaar kunnen brengen, ben ik er zeker van dat er veel slimme projecten in een stroomversnelling komen.”

Welke rol speelt Belfius daarin?

“In eerste instantie willen we samenwerkingen die ertoe doen in de kijker plaatsen, zodat iedereen daar beter van wordt. Met de Smart Belgium Awards ondersteunen we een ecosysteem waarin bedrijven, overheden, experten en academici ideeën uitwisselen zodat er nieuwe slimme projecten ontstaan. Durven is daarbij heel belangrijk. Je hebt altijd spelers nodig die het voortouw nemen. Die pioniers willen we graag meer bekendheid geven. Tegelijk dragen we als bank ons steentje bij, door ze te ondersteunen met slimme financiële producten. We zorgen ervoor dat bedrijven toegang krijgen tot de publieke sector. Dat wie een slim project wil starten in contact komt met de juiste specialisten..”

Smart Belgium Consulting maakt dat advies heel concreet. Wat kunnen organisaties daarvan verwachten?

“We gaan overheden en andere organisaties helpen met het scherpstellen van hun ‘smart ambities’. Veel van hen zijn vandaag bezig met digitalisering en Artificial Intelligence. Wat maken ze al waar? Wat willen ze bereiken? En hoe groot is de ‘gap’ daartussen? Als dat duidelijk is, kunnen ze ook op Smart Belgium Consulting rekenen om de strategie uit te werken om die ambities te realiseren en te implementeren. De creatieve oplossingen die zo ontstaan, zal Smart Belgium Consulting zo efficiënt mogelijk toepassen in andere organisaties. Elk prototype van een slim project zal maatschappelijk zo breed mogelijk worden ingezet.”