En of het loont, want het winnende project van Bonheiden rollen we nu over het ganse land in een blockchainformule uit

Samen verder schakelen naar een slimme toekomst

De Smart Belgium Awards 2017 toonden duidelijk aan dat Belgische bedrijven, start-ups, lokale overheden, scholen en zorgcentra oplossingen in huis hebben om ons land slimmer te maken. Met de nieuwe editie blijft Belfius bedenkers van slimme projecten verder stimuleren. “En of het loont, want het winnende project van de gemeente Bonheiden gieten we nu in een blockchainformule en we rollen dit project over het ganse land uit omwille van de veelzijdige voordelen”, vertelt Dirk Gyselinck, lid van het directiecomité en Head of Public & Corporate Banking bij Belfius. Fietst u mee?

In de vorige editie won de Antwerpse gemeente Bonheiden een Smart City Award met een sensibiliseringscampagne waarbij kinderen hun ouders stimuleren om de auto thuis te laten en met de fiets of te voet naar school te gaan. Als beloning voor dit gezonde en milieuvriendelijke gedrag verdienen leerlingen ‘dukaten’ die ze bijvoorbeeld bij een lokale handelaar of in het zwembad kunnen inruilen. “Dit lokale project was de overheid niet ontgaan en kon intussen op subsidies rekenen. Samen met de gemeente Bonheiden zijn we nu een digitaal vervolgverhaal aan het schrijven. Met onze dochteronderneming The Studio en met Flow Pilots hebben we een blockchainformule uitgewerkt, waarbij het proces minder administratief en veel efficiënter verloopt en er voortaan digitale munten bijeen verdiend worden. Zo stimuleren we verder zachte mobiliteit, versterken we de lokale economie en maken we meteen nog veel meer schoolomgevingen veiliger én gezonder. En welke stad of gemeente zal als eerste een dukaat als digitale, lokale munt uitgeven?”, werpt Dirk Gyselinck verder op.

Vorig jaar waren er maar liefst 233 inzendingen, vanwaar dit grote succes?

“De beste manier om een ‘smart’ project te doen groeien, is het bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen. Overheden, bedrijven, burgers, onderwijs- en zorginstellingen voelen zich duidelijk betrokken bij de grote uitdagingen waar we voor staan. Ze vormen de drijvende krachten achter het Smart Belgium-ecosysteem dat Belfius 2 jaar geleden in het leven riep. Met Smart Belgium geven we bedenkers van slimme projecten die aan de hand van technologie ons land duurzamer en leefbaarder maken de aandacht die ze verdienen. We roepen hen op om vooral verder te gaan op de ingeslagen weg.”

En hoe zetten we die verdere stappen?

“Door verder slimme projecten in tal van domeinen in een stroomversnelling te brengen. Er bestaan ontzettend veel ideeën, groot of klein, die geen enkele opportuniteit mogen missen. Het Brusselse BeeOdiversity – de Smart Company-winnaar van vorig jaar – zet bijtjes in die de luchtkwaliteit meten. We zien bedrijven en start-ups die afval en plastic een nieuw leven geven. Grootsteden die samen met hun burgers digitale platformen uitwerken om snel te communiceren en problemen aan te pakken. En overheden die verder inzetten op hernieuwbare energieoplossingen. De bal is echt aan het rollen. Laat ons dus verder slimme en duurzame alternatieven ontwikkelen en de samenleving stimuleren om het nog beter te doen.”

Komt Belfius zelf met oplossingen op de proppen?

“Uiteraard zitten we zelf niet stil. We geloven heel sterk in samenwerking om via cocreatie en aan gunstige financieringsvoorwaarden slimme en innovatieve oplossingen te bedenken. Met de Europese Investeringsbank financierden we honderden duurzame projecten in alle uithoeken van het land voor meer dan 1 miljard euro. Recent ondertekenden we een nieuwe financieringslijn van opnieuw 400 miljoen euro om ‘smart’ projecten tegen gunstvoorwaarden te realiseren. En ons consultancyfiliaal Smart Belgium Services begeleidt lokale besturen en ziekenhuizen van brainstorm tot realisatie om hun uitdagingen op een weldoordachte manier aan te pakken. Hiervoor ontwikkelden we een online ‘smart’ scan om steden, gemeenten of grote regio’s makkelijker de eerste stappen naar een geïntegreerde smartcitystrategie te doen zetten. Niets zo belangrijk dan het uitwerken van een uitgekiende visie. En elk prototype van een slim project promoten we vervolgens maatschappelijk zo maximaal mogelijk.”

Hoe gaan jullie het Smart Belgium-ecosysteem verder uitbouwen?

“De Awards zijn één middel om snel in contact te komen met slimme ondernemers en nieuwe stakeholders. Maar we werken ook nauw samen met de academische wereld. We maken deel uit van de Leerstoel Smart Cities aan de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van professor Pieter Ballon. Tweemaandelijks delen experten en mensen uit de private en publieke sector er hun ervaringen rond een bepaald thema om het leven in onze steden en gemeenten leefbaarder te maken. Op wetenschappelijke basis komen zo nieuwe initiatieven tot leven en bouwen we samen verder aan een duurzaam België.”