BrightKnight combineert het pionierschap van een start-up met de maturiteit en de expertise van een grote bank als Belfius

Wim De Clercq
manager payroll outsourcing services bij SD Worx

SD Worx bewijst het internationale potentieel van BrightKnight

De amper één jaar oude Belfius-spin-off BrightKnight ontwikkelt digitale automatiseringsprocessen op maat van gemeenten, bedrijven en organisaties. HR-dienstenleverancier SD Worx kiest voor een internationale uitrol van deze slimme software, die deel uitmaakt van de Smart City Diensten van de bank.

BrightKnight specialiseert zich in RPA-oplossingen: softwarerobots die repetitieve administratieve processen eenvoudig automatiseren. ‘Robotic Process Automation’ zorgt voor een snellere en efficiëntere administratie, minimaliseert de kans op menselijke fouten en geeft personeel meer tijd om bezig te zijn met klantgerichte taken en persoonlijk contact. “Belfius biedt in haar Smart Belgium-portfolio BrightKnight aan als innovatieve oplossing, volledig afgestemd op de noden van onder meer steden, ziekenhuizen en sociale secretariaten. We creëren op die manier nieuwe ruimte voor creativiteit en menselijk inzicht”, vertelt Vincent Cardon, CEO bij BrightKnight.

Meerwaarde voor publieke en private sector

“Onze robotsoftware wordt op de server van een bedrijf of gemeente geïnstalleerd en kan vervolgens taken uitvoeren in verschillende applicaties. Hij leest bijvoorbeeld gegevens uit een spreadsheet, vergelijkt die met een database, genereert en archiveert daar een verslag van en kan dat vervolgens als bijlage bij een e-mail verzenden. Repetitieve computertaken, waar menselijke gebruikers doorgaans heel wat tijd aan spenderen, worden nu razendsnel en automatisch uitgevoerd. Daarbij maken we ook gebruik van NLP (neurolinguïstisch programmeren). Zo kan onze software bijvoorbeeld menselijke emoties en vragen detecteren in e-mails en die automatisch beantwoorden.”

Belfius biedt in haar Smart Belgium-portfolio BrightKnight aan als innovatieve oplossing, volledig afgestemd op de noden van onder meer steden, ziekenhuizen en sociale secretariaten
Vincent Cardon, CEO BrightKnight

BrightKnight is ervan overtuigd dat deze roboticatoepassing een meerwaarde vormt voor elke speler binnen de publieke en private sector. “Momenteel zijn we een aantal casussen en projecten aan het uitwerken voor een aantal Vlaamse, Waalse en Brusselse steden, gemeenten en publieke en private bedrijven. Steeds meer klanten zien de grote voordelen in van onze technologie. Als Belgisch bedrijf begrijpen we als geen ander de noden van de lokale markt. Maar we mikken ook buiten de landsgrenzen.”

SD Worx wint tijd

Dit jaar wil SD Worx de BrigthKnight-software inzetten in zijn vestigingen in België, Groot-Brittannië en Duitsland. “We hebben vorig jaar via een Belgisch pilootproject een aantal processen van onze payroll-diensten geautomatiseerd”, zegt Wim De Clercq, manager payroll outsourcing services bij SD Worx. “Het zijn processen die ons personeel duizenden malen per jaar uitvoert. Als je weet dat zo’n proces gemiddeld ongeveer 10 minuten werktijd in beslag neemt, zie je duidelijk een groot potentieel aan tijdswinst. Medewerkers zullen elk hun personal robotassistent krijgen die heel repetitief werk van hen overneemt. Zelf kunnen ze zich dan focussen op het interessantere werk. Ons ultieme doel is om hiermee onze klanten nog proactiever te benaderen en onze kwaliteit en klantentevredenheid nog te doen stijgen.”

Op de outsourcing-afdeling van SD Worx zullen de gegevens van nieuw aangeworven personeelsleden op termijn automatisch worden ingevoerd in verschillende systemen met betrekking tot onder meer payroll, tijdsregistratie en vakantierechten.

Samenwerken met robotassistent

“In de toekomst willen we daar nog een aantal gerobotiseerde processen aan toevoegen, zoals automatische controles op de volledigheid en correctheid van de payroll. Nu het proefproject stilaan is afgerond, zullen we het dit jaar uitrollen voor al onze payroll-medewerkers binnen de outsourcing-afdeling. In België zullen meer dan 200 mensen bij SD Worx de komende maanden samenwerken met de BrightKnight-robotassistent. En ook de vestigingen in Groot-Brittannië en Duitsland springen mee aan boord. We zijn uiterst tevreden over de resultaten, alsook over de samenwerking met het ontwikkelingsteam. BrightKnight combineert het pionierschap van een start-up met de maturiteit en de expertise van een grote bank als Belfius.”