Slimme Grote Markt focust op dynamiek en leefbaarheid

De Grote Markt van Sint-Truiden was dringend aan vernieuwing toe. Niet alleen bovengronds, maar ook onder de oude kasseien. Daarom startte de stad in september 2015 met de grootste stadsvernieuwing in 50 jaar.

De 19de-eeuwse rioleringen, de oude nutsleidingen werden vervangen en er werden glasvezelkabels geplaatst. Bovendien werd het hele plein hertekend. Zo kwam er een nieuwe fiets- en voetgangerszone en is het marktplein voortaan autoluw. Er kwamen 14 ‘shop-and-go’ parkeerplaatsen met slimme sensoren, waar bestuurders 30 minuten gratis mogen parkeren.

Andere intelligente oplossingen zijn te vinden in de ondergrondse elektriciteitscabines en de verplaatsbare plantenbakken. Zo is het plein multi-inzetbaar. Uniform overdekte terrassen en duurzame materialen geven de markt een homogene, robuuste uitstraling. Dankzij een vlotte coördinatie en continue communicatie met bewoners via verschillende kanalen, werd de Grote Markt in slechts 8 maanden tijd omgevormd tot een centrum van beleving, kwaliteit en veiligheid.