Smart Award Nominee

Slimme vuilnisbakken slikken meer afval en verwittigen openbare diensten

De stad Brussel kocht 30 slimme vuilnisbakken, die in het autovrije centrum geplaatst worden. De slimme vuilnisbakken slikken 6 keer meer afval dan een gewone vuilnisbak én ze verwittigen de dienst Openbare Netheid als ze vol zijn.

Tijdens ‘Winterpret 2014’ huurde de stad Brussel 6 slimme vuilnisbakken om de efficiëntie van het systeem te testen. “We hadden veel klachten gekregen rond netheid, vooral in de omgeving van de Beurs”, zegt Karine Lalieux, schepen van Openbare Netheid. “Nicolas Vazquez, hoofd van de dienst Openbare Netheid, kende het systeem van de slimme vuilnisbak. Dat had zijn nut al bewezen in Amsterdam, Straatsburg, Stockholm, Dublin en New York. Wij wilden het ter plaatse uittesten.” De eerste ervaringen waren positief en de test kreeg een vervolg in 2015.

Voordelen van slimme vuilnisbakken

De stad schreef een openbare aanbesteding uit. “De 30 vuilnisbakken die we in 2015 bestelden, ontvangen we binnenkort”, zegt Karine Lalieux. “In 2016 plaatsten we een nieuwe bestelling van 15 vuilnisbakken en in 2017 plannen we er nog eens 15. Daarmee komt het totaal op 60.” De nieuwe vuilnisbakken komen in de Muntwijk, de Kleerkopersstraat, de Boterstraat en de Anspachlaan. “Voorlopig niet in de Nieuwstraat, omdat die wordt heraangelegd”, legt de schepen uit.

In 2016 maakte de dienst Netheid 18 slimme vuilnisbakken 2.127 keer leeg. Voor dezelfde hoeveelheid afval zou ze 18 gewone vuilnisbakken 12.762 keer moeten leegmaken
Karine Lalieux, schepen van Openbare Netheid

Door de zonnepanelen op de vuilnisbak en een compressiesysteem voor afval, is de capaciteit van een slimme vuilnisbak 6 keer groter dan die van zijn traditionele tegenhanger. “Bovendien is elke vuilnisbak uitgerust met een digitaal geolokalisatiesysteem”, vertelt Karine Lalieux. “Zodra de vuilnisbak vol is, stuurt het toestel een signaal naar de dienst Openbare Netheid die de bak komt leegmaken. In 2016 werden de 18 slimme vuilnisbakken 2.127 keer geleegd. Ter vergelijking: voor dezelfde hoeveelheid afval zou de dienst Netheid 18 metalen vuilnisbakken 12.762 keer moeten legen. Om veiligheidredenen kunnen de vuilnisbakken ook op afstand gesloten worden. Dat is bijzonder nuttig tijdens manifestaties, zoals bij een Europese top.”

Een project dat evolueert

De aankoop van slimme vuilnisbakken heeft ook een positief effect op het milieu. “Vrachtwagens van de ophaaldienst moeten de bakken alleen komen halen als ze vol zijn. Dus zijn er minder vrachtwagens op de weg en krijg je minder CO2-uitstoot, zonder dat het aantal personeelsleden moet inkrimpen”, zegt Karine Lalieux.

Mohamed Ouriaghli, schepen van Informatica, schreef de stad Brussel met dit project in voor de Smart Awards: “We hebben heel wat projecten die volop in ontwikkelingsfase zitten. Maar het systeem van de slimme vuilnisbakken is een concrete case. Het leek ons de beste oplossing om de leefkwaliteit van de Brusselaars te verbeteren. Het project zal ook evolueren”, gaat de schepen voort. “Vandaag kunnen we de vuilnisbakken vanop afstand sluiten. Waarom kunnen we morgen geen wifirouter op elke slimme vuilnisbak plaatsen en zo de digitale kloof verkleinen?”