Smart Belgium Awards brengen slimme projecten in stroomversnelling

De slimste manier om een ‘smart’ project te doen groeien, is het onder de aandacht brengen bij de juiste mensen. Dat beamen de deelnemers aan de Smart Belgium Awards 2017. “Sinds onze deelname ging het heel snel. We spreken nu met potentiële partners in Silicon Valley”, zegt Jacob Bossaer, CEO van de Gentse start-up BOSAQ.

Het moment dat Jacob Bossaer het meest bijbleef van de Smart Belgium Awards 2017 is zonder twijfel de jurydag. Hij presenteerde er aan een panel van ervaren ondernemers de SolarAQ, een waterzuiveringssysteem dat elk watertype drinkbaar maakt.

“Niemand minder dan Thierry Geerts, CEO van Google Belgium, zei dat we daar gerust wereldwijd mee mochten mikken. En hij tracht ons in contact te brengen met potentiële partners uit Silicon Valley. Voor een start-up is dat een enorme opsteker.”

BOSAQ legde ook dichter bij huis heel wat nieuwe contacten dankzij de Smart Belgium Awards. “Dit heeft absoluut deuren voor ons geopend. Dat is niet alleen commercieel interessant, het versnelt ook de ontwikkeling van ons product”, legt Jacob Bossaer uit.

Dat een grote financiële speler als Belfius deze campagne ondersteunt, komt de geloofwaardigheid van ons bedrijf alleen maar ten goede. Zo oogsten we meteen meer vertrouwen bij potentiële klanten.
Jacob Bossaer, CEO van BOSAQ

“Dat een grote financiële speler als Belfius deze campagne ondersteunt, komt de geloofwaardigheid van ons bedrijf alleen maar ten goede. Zo oogsten we meteen meer vertrouwen bij potentiële klanten.”

Inspiratie voor nieuwe projecten

De deelnemers aan de Smart Belgium Awards 2017 blinken niet alleen uit in innovatie. Veel projecten springen in het oog omdat ze het resultaat zijn van unieke samenwerkingen tussen bedrijven over sectoren heen. Zoals het project van Xylowatt en het CHU UCL Namen. Dankzij de technologie van Xylowatt is het ziekenhuis het eerste ter wereld dat zijn energie hoofdzakelijk uit biomassa haalt.

“We zijn het eerste bedrijf dat samenwerkt met een ziekenhuis om hernieuwbaar gas te maken dat kan gebruikt worden in een warmtekrachtkoppelingsmotor. Voor het ziekenhuis is dit een primeur. Dankzij de Smart Belgium Awards kunnen we dit bijzondere project in de kijker plaatsen en anderen inspireren”, zegt Geoffroy Corbisier, business development manager bij Xylowatt.

Betere samenleving

Ook de stad Kortrijk houdt goede herinneringen over aan de campagne. “Het hele traject verliep vlekkeloos, van bij het indienen van ons project tot en met de persaandacht die we er bovenop kregen”, vertelt Sebastien Lefebvre, Aankoop- en Technologiemanager bij stad Kortrijk.

Wat voor ons telt, is dat we onze kennis hebben kunnen delen. Ik ben ervan overtuigd dat we zo samen werken aan een betere samenleving.
Sebastien Lefebvre, Aankoop- en Technologiemanager bij stad Kortrijk

Kortrijk innoveert met circulaire verlichting in de stadsbibliotheek. “We kopen geen verlichting meer, maar huren die. Het onderhoud zit in de prijs inbegrepen. Zo hebben we steeds toegang tot de allerbeste ledverlichting op de markt, zonder eigen investeringen”, zegt Sebastien Lefebvre.

Hij is bijzonder opgetogen dat Belfius dergelijke projecten in de kijker zet. “Dat was onze grootste beweegreden om deel te nemen, ongeacht we een Award zouden winnen of niet. Wat voor ons telt, is dat we onze kennis hebben kunnen delen. Ik ben ervan overtuigd dat we zo samen werken aan een betere samenleving.”

Investeren in energie-efficiëntie

Dat vindt ook Eric Lecomte, Policy Officer bij het Directoraat-Generaal Energie van de Europese Commissie. “De Smart Belgium Awards stimuleren steden en gemeenten om te investeren in hun energie-efficiëntie. Belfius vormt de perfecte schakel tussen die plannen en de ondersteuning van de Europese Investeringsbank aan lokale overheden.”

Steden en gemeenten zijn grote energieverbruikers. Als Europa de klimaatdoelstellingen wil halen, moet er de komende jaren sterk geïnvesteerd worden in de energiehuishouding van die lokale overheden.
Eric Lecomte, Policy Officer bij het Directoraat-Generaal Energie van de Europese Commissie

Het belang daarvan kan volgens de energie-expert maar moeilijk onderschat worden. “Steden en gemeenten zijn grote energieverbruikers. Als Europa de klimaatdoelstellingen wil halen, moet er de komende jaren sterk geïnvesteerd worden in de energiehuishouding van die lokale overheden.”

Nieuwsgierig naar onze volgende ‘smart’ updates? Blijf ons volgen op belfius.be/smartbelgium of via twitter @Smart_Belgium. Voor meer info over Smart Belgium kan u terecht op SmartBelgium@belfius.be