De ijzersterke cases tonen dat er gigantisch veel potentieel is in België. Maar het wordt tijd dat we wat grootser, digitaler en internationaler gaan denken

Thierry Geerts
CEO Google Belgium

Smart Belgium Awards tonen dat België ambitieuzer kan én moet zijn

Wat je aandacht geeft, groeit. Belfius brengt die wijsheid in de praktijk met de Smart Belgium Awards. We sprokkelden enkele reacties bij de aanwezigen tijdens het Smart Belgium Event. “De ijzersterke cases tonen dat er gigantisch veel potentieel is in België. Maar het wordt tijd dat we wat grootser, digitaler en internationaler gaan denken”, stelt Thierry Geerts, CEO van Google Belgium en jurylid voor de Smart Company Award voor grote bedrijven.

“Ik denk dat we in België onze ambitie wat verloren zijn”, zegt Thierry Geerts. “We moeten opnieuw meer innovatief en ondernemender worden. Zodat we mee aan de kar van de nieuwe industriële revolutie trekken. Die ambitie kunnen we aanzwengelen door goede voorbeelden te geven. En die zijn talrijk, als we naar de kandidaten van de Smart Belgium Awards kijken.”

“We moeten er weer in geloven. Want we hebben alles in huis om een verschil te maken: knappe koppen, sterke universiteiten en goede middelen. Ik hoop vooral dat we de kerktorenmentaliteit van ons afschudden en dat we grootser, digitaler en internationaler beginnen te denken. We kunnen succesvol zijn, maar we moeten in actie schieten. Ik hoop van harte dat de cases van Smart Belgium mensen inspireren om slimme dingen te realiseren. Want in de wereld van vandaag zijn er meer opportuniteiten dan ooit.”

Ik ben hier vooral op zoek naar inspiratie en om start-ups te ontmoeten. Innovatieve start-ups kunnen ons helpen onze missie te realiseren
Marie-Pierre Fauconnier, CEO Sibelga

Samenwerken is de boodschap

Ook John Baekelmans, Vice President & Managing Director aan het Imec in Nederland, vindt dat de Smart Belgium Awards een stimulans zijn voor innovatie en ondernemerschap: “Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen. Er zijn in België veel kleine bedrijven die straffe, toonaangevende dingen neerzetten met nieuwe technologieën of innovatieve concepten. Die bedrijven moeten we uit de schaduw halen en in de schijnwerpers zetten. Maar we moeten er vooral mee samenwerken. Want als grote en kleine bedrijven de koppen bij elkaar steken, krijg je pas echte magie.”

Inspiratie voor strategie en beleid

Lydia Peeters, Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie, trok met een frisse blik naar het Smart Belgium Event: “We kunnen veel leren van slimme toepassingen. Ik ben vooral benieuwd naar cases rond hernieuwbare energie en slimme oplossingen die onze energietransitie een boost geven. Ik geloof sterk dat België een pioniersrol kan spelen op het vlak van energie. We hebben veel talent en mensen die willen investeren. We moeten het gewoon doen. Samen onze schouders eronder zetten en ervoor zorgen dat we toonaangevend worden. Deze Awards geven inspiratie, zin om mee te denken, om initiatief te nemen.”

Ik geloof sterk dat België een pioniersrol kan spelen op het vlak van energie. We hebben veel talent en mensen die willen investeren. We moeten het gewoon doen
Lydia Peeters, Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie

Ook voor Marie-Pierre Fauconnier, CEO van Sibelga, is samenwerking dé sleutel tot een slimmer België: “Ik ben hier vooral op zoek naar inspiratie en om start-ups te ontmoeten. Innovatieve start-ups kunnen ons helpen onze missie te realiseren. Sibelga is de Brusselse netbeheerder voor elektriciteit en aardgas. Dat klinkt vrij klassiek, maar niets is minder waar. Want ook wij zitten in een stevige transitie, waarbij innovatie en digitalisering ervoor moet zorgen dat onze klanten nog betere diensten krijgen, dat we kostenefficiënter zijn én duurzamer worden.”

Ook de zorgsector wordt slimmer

Philippe Dehaspe, administratief en financieel directeur bij het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel, zocht en vond op het Event inspiratie: “Onze sector evolueert in een razend tempo. We liepen altijd wat achter op het vlak van digitalisering, maar intussen zijn we aan een inhaalbeweging bezig. Denk aan toepassingen om patiënten op afstand te monitoren, geconnecteerde apparaten en geïntegreerde software om een ziekenhuis efficiënt te beheren. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen. Ik heb altijd oor naar nieuwe ideeën, en blijf inspiratie opdoen om het bij ons nog beter te doen.

We liepen wat achter op het vlak van digitalisering, maar intussen zijn we aan een inhaalbeweging bezig. Denk aan toepassingen om patiënten op afstand te monitoren en geconnecteerde apparaten
Philippe Dehaspe, administratief en financieel directeur bij het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel

De erkenning van een Award

“We wonnen vorig jaar de Smart Company Award met de Glutton® Zen®, een innovatieve elektrische straatveger, blikt Christian Lange, CEO van Glutton®, trots terug. “De gevolgen waren voelbaar op elk niveau. Voor het team van ingenieurs die er bijna 10 jaar aan gewerkt hebben, was het meer dan een opsteker. Het was een erkenning voor het hele bedrijf. Ik ben er ook van overtuigd dat we niet alleen omwille van ons product hebben gewonnen. Ook onze torenhoge internationale ambitie – we willen wereldwijd op nummer 1 staan in onze sector – en onze strategie waren belangrijke factoren. Ik denk dat die internationale ambitie bij veel Belgische bedrijven ontbreekt. We zijn nog te conservatief, te braaf. En dat mag veranderen.”