“Smart Belgium bewijst hoe ondernemend België is”

Meer dan 400 vertegenwoordigers van lokale overheden, bedrijven, zorg en onderwijs verzamelden dinsdagavond voor het eerste Smart Belgium Event van Belfius. Ze kregen een inspirerend programma voorgeschoteld en zagen 6 projecten beloond worden voor hun smart project.

Samen slimme ideeën bedenken als antwoord op de uitdagingen van morgen. Dat is de gedachte die dinsdagavond heel tastbaar werd. Voor de aanwezigen was het Smart Belgium Event de ideale plaats om inspiratie te vinden in mekaars verhalen en projecten.

“Een fantastisch initiatief”, vindt Thierry Geerts, de CEO van Google voor België. “Daarmee bewijzen we hoe ondernemend België is. Tegelijk worden zo heel wat projecten zicht- en haalbaar. In een volgende editie zie ik binnen het Smart Belgium-ecosysteem ook een rol voor Google weggelegd, als pleitbezorger van een nieuwe maatschappij en digitale evolutie. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld onze wereldwijde operaties, met daarbij onze datacenters en kantoren, laten werken op 100% hernieuwbare energie. En ook daar horen investeringen, innoverende projecten en samenwerkingen bij.”

In een volgende editie zie ik binnen het Smart Belgium-ecosysteem ook een rol voor Google weggelegd, als pleitbezorger van een nieuwe maatschappij en digitale evolutie
Thierry Geerts, CEO Google Belgium
Nominatie opent deuren

Het project van Matthias Van De Walle, ergotherapeut bij UZ Gent, kreeg dankzij de nominatie voor een Smart Care Award heel wat positieve publiciteit. “Wij betrekken de patiënt bij de ontwikkeling van prothesen en hulpmiddelen. De nominatie van dit project heeft deuren geopend en ons met partners in contact gebracht. We hebben bijvoorbeeld interessante deals met nieuwe leveranciers kunnen sluiten die eerst onmogelijk leken.”

Ook Myriam Rijckaert, logopediste bij het CHU UCL ziekenhuis in Namen, ziet alleen maar voordelen. Het ziekenhuis ontving een nominatie voor hun Magic Voice Tablet. Die helpt mensen zonder stem om te communiceren. “Smart Belgium is een ideaal platform om maatschappelijk geëngageerde projecten mee onder de aandacht te brengen, die anders misschien onder de radar zouden blijven. Wij zijn dan ook erg blij met de erkenning die we hier krijgen.”

Smart Belgium is een ideaal platform om maatschappelijk geëngageerde projecten mee onder de aandacht te brengen, die anders misschien onder de radar zouden blijven
Myriam Rijckaert, logopediste bij het CHU UCL ziekenhuis in Namen
Inwoners actief betrokken

Christophe Dister, burgemeester van Terhulpen, vindt het mooi dat ook initiatieven van kleinere lokale overheden dankzij Smart Belgium in de kijker lopen. “We nemen deel aan de Belfius Smart Awards om te bewijzen dat we heel dynamisch zijn op vlak van Smart City-projecten.” Terhulpen betrekt zijn inwoners heel actief bij dat proces. Voor de burgemeester is de nominatie voor de Belfius Smart Awards een beloning voor de schitterende interactie tussen de gemeenten en haar inwoners.

Ook Filis Zümbültas en Nicolas Vazquez van stad Brussel zien de nominatie van hun project rond slimme vuilnisbakken als een waardering en bekroning voor de tijd en energie die de stad, samen met haar inwoners investeert in de smart city. “De focus die Smart Belgium legt op innovatieve technologieën die de levenskwaliteit in de stad verbeteren en de zichtbaarheid die het geeft aan deze projecten, zal zeker een sneeuwbaleffect creëren en nieuwe initiatieven op gang brengen.”

We nemen deel aan de Belfius Smart Awards om te bewijzen dat we heel dynamisch zijn op vlak van Smart City-projecten
Christophe Dister, burgemeester Terhulpen
Nieuwe oproep

Met maar liefst 185 ingezonden projecten, 50 genomineerden en 6 winnaars was het eerste Smart Belgium Event een groot succes. Vanaf deze zomer gaat Belfius alvast opnieuw op zoek naar nog meer slimme projecten die onze samenleving beter maken.