Story Table: interactieve sprookjes in ziekenhuis

‘Story Table’ vecht als interdisciplinair onderzoeksproject tegen stress, verveling en eenzaamheid bij gehospitaliseerde kinderen.

Veel ziekenhuizen zijn vooral functioneel ingericht. Nochtans oefent de omgeving een belangrijke invloed uit op het mentale welzijn. Er bestaan projecten waarbij de wachtzaal ingericht wordt als speeltuin, de gangen als tentoonstellingsruimte, de hal als winkelcentrum. Maar zulke architecturale ingrepen kosten handenvol geld.

Als alternatief daarvoor ontwikkelt het Story Table-project betaalbare oplossingen, die digitale comfortzones creëren op basis van technieken uit de artificiële intelligentie en mens-computerinteractie.

Een lege muur in de wachtzaal wordt omgetoverd tot een virtueel aquarium: 3D-camera’s detecteren de bewegingen van kinderen, nieuwsgierige visjes komen kijken wanneer die kinderen wuiven. Op het scherm in de ziekenkamer verschijnt een interactief toverbos met sprekende dieren, met wie de kinderen telkens weer nieuwe avonturen beleven.