Smart Award Nominee

Strategie voor duurzame woningen

Met het project ‘Een Slimme Woning, in een Slimme Buurt, op een Slimme Locatie’ bekijkt de Oost-Vlaamse projectontwikkelaar Durabrik duurzaam bouwen op 3 niveaus.

Durabrik bouwt al 50 jaar lang sleutel-op-de-deurwoningen in België. “In onze waarden en bedrijfscultuur staan de zorg voor de mens en de maatschappij voorop”, vertelt Steven Vanden Brande, sustainability manager bij Durabrik. “Enerzijds bekijken we al onze bouwprojecten uit het oogpunt van de klant: hoe kunnen we een woning zo praktisch, efficiënt en comfortabel mogelijk bouwen? Anderzijds streven we ook duurzaamheid na: zowel voor de bewoner, zijn omgeving als de samenleving.”

Duurzaam op 3 niveaus

Met het project ‘Een Slimme Woning, in een Slimme Buurt, op een Slimme Locatie’ tilt Durabrik zijn duurzaamheidspolitiek naar een hoger niveau. Het concept streeft de plaatsing na van energie-efficiënte woningen, op verkavelingen die op een doordachte manier in de buurt verweven zitten. Die buurt bevindt zich op haar beurt op een slimme locatie. “Om te bepalen welke duurzame ingrediënten cruciaal zijn bij een bouwproject, hielden we onder meer een rondvraag bij 150 potentiële klanten en niet-klanten. Daaruit stelden we een checklist samen, die onze strategie samenvat in een werkbare set slimme features. Bouwprojecten worden daar nu tegen afgewogen: zijn ze wel voldoende duurzaam?”, zegt Steven Vanden Brande.

Composteerzone en fietspaden

De lijst is per niveau – woning, buurt, locatie – opgedeeld in een twintigtal elementen. Een nieuwbouwproject moet in élk van de 3 categorieën minstens de helft van de elementen bevatten om door Durabrik als duurzaam bestempeld te worden. “Op woningniveau spelen de aanwezigheid van een natuurlijke lichtinval, robuuste en onderhoudsvriendelijke bouwmaterialen en energiebesparende maatregelen een grote rol. Op buurtniveau zijn bijvoorbeeld een centraal afhaalpunt, een composteerzone, fietsenstalling en fietspaden belangrijk. En op locatieniveau kijken we onder meer of er een school, voldoende openbaar vervoer en een treinstation in de nabije omgeving zijn.”

We zagen vroeger dat een aantal duurzame bouwelementen uiteindelijk niet gerealiseerd werden om budgettaire redenen
Steven Vanden Brande, sustainability manager Durabrik

Sinds kort investeert Durabrik jaarlijks 350.000 euro eigen middelen in de integratie van duurzame elementen bij bouwprojecten. “We zagen vroeger dat een aantal duurzame bouwelementen uiteindelijk niet gerealiseerd werden om budgettaire redenen. De rentabiliteit en de kostprijs van een bouwproject ligt bij de aankoop van de grond al zo goed als vast. Waardoor er achteraf nog weinig marge overblijft om tegen een meerprijs extra duurzaamheidselementen toe te voegen. Die kunnen met dat extra jaarlijks budget nu wél gepland en uitgevoerd worden. We hebben daarvoor ook een voltijdse duurzaamheidscoördinator in dienst.”

Ondergrondse afvalcontainers

De slimme bouwstrategie van Durabrik werd inmiddels al toegepast bij een aantal projectontwikkelingen. “Ons nieuwbouwproject met lage-energiewoningen in Destelbergen is een voorbeeld. Die maken deel uit van een stadsontwikkelingsproject en worden gebouwd op gesaneerde grond. Daardoor moesten we geen nieuwe natuur en open ruimtes aansnijden. In de buurt bevinden zich ondergrondse afvalcontainers. Dat oogt niet alleen netjes, het zorgt er ook voor dat de afvalophaling voor de hele buurt gebeurt op één centraal punt. Zo bespaart de vuilniswagen, die niet langer van deur tot deur moet rijden, reistijd én brandstof. Het project in Destelbergen biedt ook een evenwichtige sociale mix: kleine en grote appartementen, woningen en winkels. Wie er gaat wonen, vindt alles in de buurt”, vertelt Steven Vanden Brande.

“De woningen zijn zo gebouwd dat ze verschillende generaties kunnen meegaan. En de buurt is perfect bereikbaar met bus en trein. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de milieubewuste en duurzame elementen van dit project. In de toekomst is het de bedoeling dat we de aanpak ‘Een Slimme Woning, in een Slimme Buurt, op een Slimme Locatie’ bij élk bouwproject toepassen.”