Technologische innovatie als antwoord op vergrijzing

Ouderenzorg en technologisch onderzoek zijn twee begrippen die zelden  samen gebruikt worden. Toch worden ze verenigd in het project ‘Ingenieurs in het woonzorgcentrum’. Doel van het project? Innovaties creëren die echt bijdragen tot betere zorg, en die de kwaliteit van zorg en leven verbeteren.

Twee ingenieurs werken sinds 2015 in woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven samen met de bewoners, hun familie en het verzorgend personeel. De ingenieurs onderzoeken de combinatie van technologie, gezondheidszorg en maatschappelijk welzijn. Concrete vragen daarbij: hoe kun je vallen detecteren? Of hoe helpt technologie om ondervoeding te voorkomen?

Deze gestructureerde samenwerking tussen ingenieurs en de ouderenzorgsector – waarbij de eindgebruiker vanaf het eerste moment mee aan tafel zit – is uniek in Europa. Dit verhoogt  de levenskwaliteit van zorgbehoevende ouderen. Want elk project creëert een technologische meerwaarde, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Of biedt een concrete ondersteuning aan het verzorgende personeel. Zo vermindert het project mee de impact van de vergrijzing.