Toerisme en huisvesting onder één gerenoveerd dak

De dienst voor toerisme van Hastière nam 16 jaar geleden zijn intrek in de oude gebouwen van de pastorie, maar die was dringend aan renovatie toe. De openbare huisvestingsmaatschappij La Dinantaise en de gemeente Hastière organiseerden samen de werken: de gemeente ontfermde zich over de gelijkvloerse verdieping, La Dinantaise pakte de verdieping aan. Ze richtte er twee woningen in met elk een afzonderlijke ingang, wat een sociale mix meebrengt.

De energieprestaties van het gebouw werden aanzienlijk verbeterd. Dankzij de binnenisolatie kan jaarlijks 7.000 liter stookolie worden bespaard en wordt de CO2-uitstoot met 24 ton verminderd. Door lokaal brandstof te produceren wordt de energetische voetafdruk nog verkleind. Het project wil de burgerbevolking ook respect bijbrengen voor het milieu.

De dienst voor toerisme is intussen ook goed toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. De dienst is makkelijk bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de fiets.

Deze renovatie krijgt een vervolg met de heraanleg van de stadsrand en past in het plan om het centrum van Hastière nieuw leven in te blazen. In april 2016 kreeg de dienst voor toerisme van Hastière voor het geheel van de werken het Smart Cities label. En dat is een beloning voor de toch wel grote ambities van deze kleine gemeente van 6.000 inwoners.