Vandaag schuiven naast de schepen van Financiën ook de schepenen van duurzaamheid, Mobiliteit en toerisme mee aan bij de onderhandelingstafel

Stefaan Note
commercial director Public & Sports Philips Lighting

Van lichtbron naar datamijn

19 procent van het wereldwijde energieverbruik gaat naar verlichting. Wie voor duurzame ledverlichting kiest, kan fors besparen. En als die verlichting slim wordt aangestuurd, is er nog veel meer mogelijk.

Philips Lighting ziet de interesse voor slimme verlichting almaar toenemen, ook in de publieke sector. Een omschakeling naar ledverlichting is een eerste stap, want dat scheelt al gauw 40 procent op de energiefactuur. Een cijfer dat oploopt tot 70 procent als de verlichting ook intelligent wordt aangestuurd.

Stefaan Note, commercieel directeur Public & Sports Philips Lighting, legt uit: “In een flexibel model regelen de steden zelf de verlichting naargelang hun noden. Zij beslissen om het licht ’s nachts te dimmen, maar bij een incident kan de politie of brandweer meteen bijsturen. Tijdens een festiviteit kan de organisator bepaalde gebouwen of plaatsen extra bijlichten. De stadsdiensten houden zelf de hand op de knop.”

Sensoren in heel de stad

Maar verlichting heeft nog veel meer in haar mars. Door de armaturen in de hele stad te voorzien van sensoren worden ze onderdeel van een slim netwerk. Ze meten, monitoren en analyseren onder andere bewegingen, licht, luchtkwaliteit en geluid. Het communicatienetwerk dat deze intelligente armaturen met elkaar verbindt, zorgt voor big data, een schat aan informatie.

Zo kunnen lichtmasten met sensoren tijdens een festival het geluidsniveau meten en de publieksstromen in kaart brengen. Slimme apps gebruiken die informatie om mensen soepel door het stadsverkeer naar een parkeerplaats te gidsen. De organisator en de stadsdiensten weten meteen waar er te veel decibels in de lucht hangen. En de politie kan onmiddellijk ingrijpen bij een relletje of een ongeluk. Het LunaVision-project in Mechelen illustreert die tendens. Eerst werden in de binnenstad ledlampen geplaatst om economische redenen. Intussen zijn de gesprekken over een upgrade naar intelligente armaturen, om ’s nachts bijvoorbeeld de straat alleen te verlichten als er wagens of voetgangers passeren, vergevorderd.

Stefaan Note merkt meer en meer dat stadsbesturen naast led ook slimme verlichtingsoplossingen vragen. “Vroeger onderhandelden we met de schepen van Financiën over de energiefactuur. Vandaag schuiven de schepenen van Duurzaamheid, Mobiliteit en Toerisme mee aan tafel.”

Geen product maar een dienst

Stefaan Note ziet een toenemende vraag naar ‘licht als een dienst’. “Overheden worden geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie, maar betalen voor het gebruik van de hoeveelheid licht. Wij staan in voor onderhoud en herstel. Dat bespaart hen een zware investering en ze zijn volledig ontzorgd. Dit past volledig binnen het principe van een circulaire economie. In ons circulair verlichtingsmodel voorzien wij aan het einde van het contract de mogelijkheid tot recyclage en hergebruik van de verlichtingsapparatuur.”

Slimme financiering voor slimme verlichting

Voor lokale overheden is leasing een interessante piste om hun infrastructuur te financieren. Belfius Lease biedt als pionier in de markt oplossingen op verschillende domeinen: openbare verlichting, parkings, informatie- en communicatietechnologie enzovoort. Stuur een mailtje naar leaseadm@belfius.be voor meer info over de mogelijkheden.