Smart Award Nominee

Verwaarloosd terrein wordt integraal duurzame woon- en werksite

Langs de Gentse Coupure transformeert projectontwikkelaar Re-Vive een 1,1 hectare groot verwaarloosd binnenstedelijk gebied tot een duurzame woon- en werksite.

Op de site, in de buurt van het Gentse kanaal de Coupure en het Groenevalleipark, verrijzen 15 gezinswoningen met tuin, 50 flats met leefterras, 9 penthouses en een tiental kantoren. Wonen, leven en werken vloeien er op een doordachte manier samen. Een grote meerwaarde voor de stad, meent Nicolas Baerelle, CEO van Re-Vive. “We realiseren het bouwproject op een oud industrieel terrein in de Gentse binnenstad. Die grond was verontreinigd, in de gebouwen woonden krakers en de slecht onderhouden site deed afbraak aan de groene omgeving.”

Naast een ruim aanbod woningen met een mix aan bewoners, zal er ook heel wat bedrijvigheid zijn in de wijk, voorspelt de CEO. “We zijn volop bezig met de renovatie van een oud kantoorgebouw en 2 industriële loodsen. Daarin zal plaats zijn voor 10 tot 15 bedrijven. Die zullen er werken volgens het shared office-concept. Ze delen vergaderzalen en een ontspanningsruimte en maken samen gebruik van de expositieruimte, het restaurant, het dakterras en de cocktailbar.”

Tel alles wat we doen op en je krijgt een innovatief en duurzaam stadsontwikkelingsproject met een grote sociale meerwaarde
Nicolas Bearelle, CEO Re-Vive
Evenwichtig leven

Op de site openen ook een aantal kleine winkels. “Zo ontstaat er een slimme wijk waar wonen, werken, shoppen en ontspannen mooi in balans zijn”, aldus Nicolas Bearelle. “Tegelijkertijd verkleinen we de CO2-voetafdruk van de bewoners: omdat er veel faciliteiten ter plaatse zijn, moeten mensen zich minder verplaatsen.”

Ook de energieproductie op de nieuwe site wordt duurzaam. “De kantoorgebouwen gebruiken aardwarmtepompen en de woningen hebben zonnepanelen. Een aardgasnet is er niet in de wijk. Het tekort aan energie wordt ingekocht via groene stroom, waardoor de volledige site qua energieverbruik volledig CO2-neutraal is.”

Wijk met groen hart

Wat duurzame mobiliteit betreft, is de locatie perfect. Het openbaar vervoer is vlakbij en het is slechts 3 minuten fietsen naar het centrum van Gent. Maar er is meer, zegt de CEO. “We leggen op de site een publiek park aan van 2.000 vierkante meter. Die grote binnentuin wordt het groene hart van de wijk, met een speeltuin, barbecue, ontmoetingsplekken en 3 doorgangen naar de omliggende buurten. Zo zit het project mooi geïntegreerd in de omgevingsarchitectuur en kunnen omwonenden mee genieten van onze investering.”

Onder het park komt er een grote parking. “Verstopt onder het groen plannen we ruimte voor auto’s en fietsen van wijkbewoners en werknemers. We plaatsen ondergronds ook 40 elektrische laadpalen en een eigen digitaal platform voor deelwagens. Tel al onze bouwstenen bij elkaar op en je krijgt een innovatief en integraal duurzaam stadsontwikkelingsproject met een grote sociale meerwaarde”, vat Nicolas Bearelle samen.