Een warme omgeving voor kankerpatiënten

Het Maison Mieux-Être biedt een antwoord aan heel wat kankerpatiënten op de dienst oncologie-hematologie van het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC). Zij hebben uiteraard de behandelingen in het ziekenhuis nodig. Maar ze zijn ook op zoek naar de nodige begeleiding.

In het Maison Mieux-Être raken patiënten in een warme omgeving buiten het ziekenhuis los uit hun isolement, de stress en de problemen die hun ziekte vaak veroorzaakt. Zij kunnen er terecht voor een kopje koffie, gewoon tijd voor zichzelf nemen of deelnemen aan activiteiten rond integratieve geneeskunde. Die benadert het individu vanuit zijn totaliteit, zijn complexiteit, maar ook zijn kwetsbaarheid. In het aanbod zitten onder meer zachte fitnesstraining (yoga, nordic walking, …), mindfullness, sofrologie, culinaire ateliers en esthetische verzorging. Het doel? De patiënt weer baas laten worden over zijn eigen lichaam.

Zulke initiatieven zijn in Wallonië volop in opmars en passen in een nieuwe manier om kanker aan te pakken. Het Maison Mieux-Être in Charleroi opende zijn deuren in oktober 2016 en blijft bestaan zolang de patiënt er nood aan heeft.