Met warmtenet naar 5 procent meer groene warmte

Als topspelers uit de afvalverwerking, energie en lokale overheid de koppen bij elkaar steken, dan wordt iedereen daar beter van. Het bewijs? Het energieproject ECLUSE in de Waaslandhaven van Antwerpen vermijdt in ons land jaarlijks maar liefst 100.000 ton aan CO2. Dat is net zoveel als het gebruik van 50 windturbines.

ECLUSE komt voort uit de zoektocht van afvalverwerkers SLECO en Indaver, naar een meer energie-efficiënte invulling van de stoom die hun installaties opwekten. Deze stoom wordt op een warmtenet geplaatst dat wordt gebouwd door de derde partner, de netbeheerder Infrax. Bedrijven in de omgeving nemen stoom af van dit netwerk, in plaats van hun eigen stoomboilers te gebruiken. Maatschappij Linkerscheldeoever is de katalysator in het vormen van alle partnerschappen in het project. Vijfde partner Fineg zag toe op de financiering.

Met ECLUSE, dat recent de eerste sustainability award van de Haven van Antwerpen won, stijgt de groene warmte in Vlaanderen in één klap met 5 procent. Daarnaast zijn er ook tal van voordelen rond werkgelegenheid én besparingen voor de gebruikers.