Samen bouwen aan de oplossingen van morgen

Vorig jaar riepen we in heel België organisaties op om hun slimme projecten bekend te maken voor het grote publiek. Met succes. De 233 inzendingen voor de Smart Belgium Awards 2017 zijn daar het beste bewijs van.

Meer dan ooit is Smart Belgium uitgegroeid tot een krachtig ecosysteem waarin bedrijven en organisaties samen met Belfius en onze partners volop innoveren. Het doel? Oplossingen aanreiken voor de uitdagingen van lokale overheden, bedrijven, zorgcentra, scholen… en zo een duurzame en slimme toekomst creëren die inspireert tot nieuwe slimme projecten.

Steden, gemeenten en onderzoekscentra onderzoeken vandaag intensief wat digitalisering, technologie en artificiële intelligentie voor hun werking betekenen. Voor hen ontwikkelden we Smart Belgium Services, ons consultancyfiliaal dat lokale overheden helpt bij het scherpstellen van hun smart ambities en bij het vormgeven van de strategie om die ambities waar te maken. Smart Belgium Services begeleidt hen tijdens het volledige traject, van de conceptfase tot de realisatie.

Om al die projecten waar te maken, blijven we ook zelf innoveren, bijvoorbeeld met nieuwe financiële oplossingen. Door digitale automatiseringsprocessen op maat van gemeenten, bedrijven en organisaties via onze spin-off BrightKnight te ontwikkelen. Of door zachte mobiliteitsoplossingen in steden en gemeenten te promoten. En door de unieke samenwerking met de Europese Investeringsbank blijven we de leefbaarheid van burgers in hun dorp, stad of wijk verbeteren. Intussen financierden we zo al meer dan 100 projecten voor meer dan 1 miljard euro en stellen we een nieuwe financieringslijn van opnieuw 400 miljoen euro ter beschikking.

Om het ‘smart’ ecosysteem nog sterker te maken, kunnen smart companies een beroep doen op Belfius voor de kredieten die ze nodig hebben om, samen met onze experten, hun slimme oplossingen te realiseren. En via een kapitaalsinbreng kunnen we scale-ups de ondersteuning geven die ze nodig hebben voor hun verdere groei en om het verschil te kunnen maken.

We engageren ons om al die oplossingen zo breed mogelijk in te zetten en zo mee te bouwen aan een duurzame toekomst voor iedereen. Want één ding is zeker: het ontbreekt in ons land zeker niet aan ideeën, enthousiasme, technologie én kennis. Dat zal ook nu weer blijken als we de Smart Belgium Awards 2018 uitreiken.

Met deze website willen we u alvast inspireren. Om initiatieven op gang te trekken. Om samen te gaan voor een slimme toekomst.

Dat is Smart Belgium. Dat is onze belofte aan u.

Dirk Gyselinck,
Head of Public & Corporate Banking en lid van het directiecomité Belfius

Marc Raisière,
CEO Belfius Bank & Verzekeringen