We vertrouwen er echt op dat iedereen die het nieuwe Waver beleeft ons vertelt hoe het nog beter kan

Anne Masson
schepen van Financiën en Stadsontwikkeling

Waver vindt zichzelf opnieuw uit

Met het masterplan ‘Wavre 2030’ positioneert Waver zich als een echte smart city. De Waals-Brabantse stad wil een voorbeeld zijn op het vlak van bestuur en burgerparticipatie.

Het masterplan van Waver is een ambitieus programma om de lokale economie een duwtje in de rug te geven en het leven in de stad nog aangenamer te maken. Met de eerste steenlegging van een nieuwe cultuurhal is recent de eerste fase van het plan gestart. Een volgende stap is de bouw van een nieuw zwembad.

“De cultuurhal wordt gebouwd op de oude terreinen van de suikerfabriek. Het wordt een laboratorium voor artistieke ontdekkingen, een incubator van creatieve energie, een publieke ontmoetingsplaats en een economische accelerator. Waals-Brabant beschikt over voldoende getalenteerde en creatieve mensen en kunstenaars om dit project te doen slagen. ‘Wavre 2030’ is volop aan de gang”, zegt Anne Masson, schepen van Financiën en Stadsontwikkeling.

‘De burger staat centraal in het proces’

Een aangename leefomgeving, wandelstraten die uitnodigen tot kuieren en wandelen: de stad heeft ontegensprekelijk troeven om een Smart City te worden. “De noordelijke en zuidelijke industriezones worden steeds aantrekkelijker en vormen geen concurrentie voor het centrum. Wat mobiliteit betreft, ligt de nadruk op gezelligheid voor voetgangers en toegankelijkheid voor fietsers en minder mobiele mensen”, legt Anne Masson uit.

Omdat het aantal inwoners van Waver binnen dit en tien jaar flink zal stijgen, is er beslist om leegstaande ruimtes boven handelszaken een nieuwe bestemming te geven. Een ander initiatief is het ‘begraven’ van bovengrondse parkings zodat erboven kan gebouwd worden, zonder dat er parkeerruimte verdwijnt. Verder zullen alle nieuwe vastgoedprojecten in het centrum van de stad grondig bestudeerd worden.

Waver wil bovenal een technologisch open en participatieve Smart City worden. De ontwikkeling van een digitaal portaal is daarom een zeer belangrijke stap om de relatie met burgers en ondernemingen te verbeteren. “De ervaring en de feedback van de burger staan centraal in ons masterplan. We vertrouwen er echt op dat iedereen die het nieuwe Waver beleeft ons vertelt hoe het nog beter kan”, aldus Anne Masson.

Om de communicatie met de inwoners van Waver nog efficiënter te doen verlopen, worden er aan het stadhuis alvast dynamische schermen geplaatst. Daar vinden zowel inwoners als bezoekers praktische informatie over geplande evenementen, het beleid van de gemeente enzovoort. “Dat is één voorbeeld. Tegen 2030 zullen tal van initiatieven uitgewerkt worden om van Waver een ‘connected’ stad te maken”, zegt de schepen.

De kwaliteiten van Belfius

Voor de financiering van het Masterplan 2030 doet Waver een beroep op de kredietlijn ‘Smart Cities & Sustainable Development’ van Belfius en de Europese Investeringsbank. “We hebben voor Belfius gekozen om verschillende redenen: de voordelige rentevoet van de Smart City-kredietlijn, de expertise van Belfius op het gebied van slimme steden en het advies dat de bank ons geeft in onze relatie met ondernemers. Via Belfius maakt Waver maakt nu deel uit van een Europese dynamiek rond stadsvernieuwing en duurzaamheid”, legt Anne Masson uit.