Smart Award Nominee

Wereldprimeur uit de Kempen

Plastigi bedacht een slimme manier om kunststofproducten te maken. Samen met roboticabedrijf AMS creëerde het Kempense bedrijf Robomould. Een wereldprimeur met spectaculaire resultaten: 90% minder energieverbruik, 78% minder CO2-uitstoot én minder belasting voor de rug van de werknemers.

Rotatiegieten is de techniek bij uitstek voor de productie van grote plastic oppervlaktes, zoals afvalcontainers, opslagtanks en vaten. In het traditionele proces wordt daarbij plastic poeder in een matrijs gegoten, en die verdwijnt in een hete oven.

“Per dag verstookt zo’n machine een slordige 1.100 liter stookolie”, zegt zaakvoerder Filip Claus. “95% van die energie ging verloren. Dat vonden wij niet langer verantwoord. Bovendien was het rotatiegieten bijzonder belastend voor onze werknemers, want er kwam veel tilwerk aan te pas.”

Ons energieverbruik daalde in één klap tot 10 à 15% van het oude niveau
Patricia De Wachter, Financial Manager Plastigi

Zaakvoerder Filip Claus en roboticabedrijf AMS uit Bilzen staken de koppen bij elkaar en bedachten een revolutionaire oplossing. Die heet Robomould en zorgt ervoor dat de verwarming en de koeling van het plastic poeder in de mal zelf gebeurt, in plaats van in de oven. Een robot opent en sluit de matrijs en haalt het plastic eindproduct eruit.

Plastigi had meteen een wereldprimeur beet. “In één klap daalde ons energieverbruik tot 10 à 15% ten opzichte van het oude niveau”, weet Patricia De Wachter, Financial Manager bij Plastigi. “Vertaald naar CO2-uitstoot komt dat neer op een vermindering van 78%.”

Met Robomould verloopt het productieproces een stuk sneller en efficiënter. “Voor onze oudere werknemers scheelt het een ferme slok op de borrel”, beseft Patricia De Wachter. “Hun knowhow is onmisbaar, maar voor velen werd de job fysiek stilaan een zware dobber. Deze mensen krijgen nu een functie die veel minder belastend is.”

Wereldwijd patent

Dat de robot nefast zou zijn voor de werkgelegenheid, ontkracht Patricia De Wachter met klem. “De efficiëntiewinst gaat rechtsreeks naar jobcreatie. Productie die vroeger in lageloonlanden plaatsvond, halen we terug naar België omdat het proces minder arbeidsintensief is geworden. Bovendien breiden de toepassingsgebieden almaar uit, onder andere met nieuwe, milieuvriendelijke grondstoffen. Het groeipotentieel is niet te onderschatten.”

Toplui uit de chemie- en auto-industrie lopen ondertussen helemaal warm voor Robomould. Plastigi en AMS hebben een wereldwijd patent genomen op de technologie.

Succes heeft vele vaders, zo beseft Patricia De Wachter. Ze geeft daarom ook een pluim aan de mensen van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Innovatiecentrum Antwerpen. “Die mensen steunden ons tijdens het hele proces met degelijk advies. Als de rotatiegieterij dankzij Robomould een sprong van 25 jaar maakt, dan is dat ook hun verdienste.”