Woonzorgcentrum investeert in groene energie

Na 23 jaar waren verschillende installaties – waaronder de warmwaterboilers en de hoogspanningscabine – in woonzorgcentrum Bremdael in Herentals aan vernieuwing toe. De directie wou niet langer vasthouden aan vertrouwde energiebronnen, en ging op zoek naar innovatieve alternatieven. Daarbij lag de nadruk op 2 aspecten: de ecologische voetafdruk verminderen en het comfort van de bewoners opkrikken. De zoektocht duurde ongeveer een jaar. Er werd onder andere gekozen voor warmtepompboilers en zonnepanelen. Voor de verschillende types werd vooraf een rendabiliteitsstudie uitgevoerd.

In augustus 2016 werden de warmtepompboilers geïnstalleerd, en tegen half februari 2017 zal de volledige installatie klaar zijn. De plaatsing van de zonnepanelen vroeg een grondige renovatie van een gedeelte van het dak. Daardoor steeg het prijskaartje van het hele project tot zo’n 330.000 euro.

Woonzorgcentrum Bremdael wil een voorbeeld zijn voor de sector. Want alleen als iedereen bij vernieuwing durft te kiezen voor groene energie, kunnen we op termijn een meetbaar verschil realiseren, klinkt het.