Zonnepanelen op elk dak

De stad Moeskroen richtte COOPEM op, wat staat voor ‘Coopérative Énergie Mouscron’. Het proefproject is een coöperatieve die private en publieke investeerders samenbrengt. Het doel? Zonnepanelen plaatsen op de daken van Moeskroen, zowel bij particulieren als bedrijven.

Dankzij de investering van een overheidsinstantie, de Qualiwatt-premies en de groene certificaten, betaalt de particulier slechts de helft van de installatieprijs. Bedrijven betalen zelfs maar 10 procent van de factuur. Met die financiële, technische en administratieve stimuli hoopt de stad de inwoners van Moeskroen warm te maken voor groene energie, een vermindering van de CO2 -uitstoot en een grotere koopkracht.

Dankzij de sleutel-op-de-deuroplossing krijgen de toekomstige gebruikers alle technische en financiële garanties. De coöperatieve brengt alle burgers samen die zich willen engageren voor duurzame projecten in de gemeente. Het Waals Gewest heeft al wel coöperatieven voor programma’s rond windenergie. Maar dit Moeskroens project speelt een pioniersrol in zonnepanelen en energiebesparende maatregelen.